Επινόησα αυτή τη συνταγή πρίν ένα μήνα περίπου στην προσπάθειά μου να αναβιώσω την ευχαρίστηση που μου έδινε η μηλόπιτα του ζαχαροπλαστείου της γειτονιάς μου στην Αθήνα, Special. Στην ουσία είναι ένας συνδιασμός 2-3 διαφορετικών συνταγών που βρήκα, με μερικά στοιχεία που πρεσέθεσα ακολουθώντας το ένστικτο μου. Πίστευα πως θα ήταν ακατόρθωτο να ξεκλειδώσω το μυστικό της θρυλικής μηλόπιτας του Special που πιά δεν υπάρχει. Ευτυχώς, έκανα λάθος.
Ζύμη
550 γρ. αλεύρι
2 κρόκους αυγών
150 γρ. βούτυρο
βανίλια
3-4 κουταλάκια γάλα
3 κουταλιές ζάχαρη
Γέμιση
5-6 μήλα ψιλοκομμένα
λίγη κανέλλα
1 φλυτζάνι ζάχαρη
λίγη βανίλια
3 κυβάκια βούτυρο
Ανακατέψτε όλα τα υλικά για τη ζύμη μαζί αφού κοσκινίσετε το αλεύρι. Φτιάξτε μια μπάλα σκληρή (προσθέστε 1-2 κουταλιές γάλα αν δεν πλάθεται). Βάλτε τη ζύμη στην κατάψυξη μέσα σε μια σακούλα για 5 λεπτά να κρυώσει.
Κόψτε 5-6 μήλα σε πολύ μικρά κομμάτια και ανακατέψτε με το βούτυρο, την βανίλια, την κανέλλα, και τη ζάχαρη.
Βγάλτε τη ζύμη από την κατάψυξη και χωρίστε την σε δυο μέρη, το ένα λίγο πιο μεγάλο από το άλλο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώστε ένα πυρίμαχο ταψί 23 εκατοστών περίπου. Ζυμώστε την μεγαλύτερη μπάλα ζύμης για την βάση της μηλόπιτας και αφού την στρώσετε στο ταψί, ρίξτε μέσα τα μήλα. Από πάνω στρώνετε τη δεύτερη μπάλα ζύμης, "σφραγίζετε" γύρω- γύρω τις ζύμες, τρυπάτε ελαφρά την επιφάνεια της μηλόπιτας με πηρούνι και την βουρτσίζετε με ένα κρόκο αυγού. Ψήνετε για 30-40 λεπτά μέχρι να χρυσίσει.
I came up with this recipe almost a month ago in an attempt to recreate the delight I used to get from the apple pie of the Special patisserie of my neighborhood in Athens. In essence, it is a combination of 2-3 recipes I found plus a few elements I added following my instinct. I thought it would be impossible το unlock the secret recipe of the legendary apple pie from Special that is no more. Fortunately, I was wrong.
Pastry:
550 gr. flour
2 egg yolks
150 gr. butter
vanilla extract
3-4 tsp. milk
1 sp. sugar
Filling:
5-6 apples cut in small slices/pieces
a pinch of cinnamon
1 cup of sugar
vanilla extract
3 small cubes of butter
Mix together all the pastry ingredients after you sift the flour. Make a dough ball and if it is still not doughy enough add a tiny bit of milk. Wrap and put it in the freezer for 5 minutes to chill.
Slice the apples in small pieces and mix with the butter, vanilla, cinnamon, and sugar.
Take the pastry out of the freezer and divide it in two balls, one bigger than the other.
Preheat the oven to 180 degrees. Grease a 23 cm. pie plate/tin. Roll the bigger pastry sheet on the bottom of the tin and pour the apple filling in. Cover with the second pastry ball "sealing" the pastry around the edges and use a fork to pierce gently on the surface of the pastry. Brush it with an egg yolk. Bake for 30-40 minutes until the pastry is golden.