Pages

Translate

Sunday, September 11, 2011

Γεμιστά/ Gemista (Stuffed Vegetables)

6 πιπεριές
2 κολοκύθια
4 ντομάτες
4 μεγάλες πατάτες
16 κουταλιές ρύζι (όσες και τα λαχανικά)
τοματοπολτός
2 μεγάλα κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
200 γρ. φέτα
μαϊντανός
ρίγανη
1 κουταλάκι ζάχαρη
ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερό
αλάτι & πιπέρι
λίγη φρυγανιά τριμμένη
ή παρμεζάνα τριμμένη


Πλένουμε και κόβουμε κάπακια από τα λαχανικά, και τα τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί. Στο εσωτερικό τους πασπαλίζουμε αλατοπίπερο και λίγη ζάχαρη. Σε ένα μπωλ βάζουμε την ψύχα απο τις ντομάτες, το ρύζι (βρασμένο για 10 λεπτά- υπολογίστε μια κουταλιά σούπας ρύζι για κάθε λαχανικό και λίγο παραπάνω), τριμμένα κρεμμύδια, σκόρδο,τριμμένη φέτα, ρίγανη, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, λίγο λάδι,λίγο νερό, τοματοπολτό και ζάχαρη. 

Γεμίζουμε τα λαχανικά με το μείγμα, τα πασπαλίζουμε με φρυγανιά  ή παρμεζάνα, λάδι, και τα καλύπτουμε με τα καπάκια τους.  Κόβουμε τις πατάτες και τις βάζουμε στο ταψί ανάμεσα από τα γεμιστά και τις αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε ό.τι έμεινε από τη γέμιση πάνω από τα γεμιστά και τις πατάτες μαζί με λάδι και μισό ποτήρι νερό. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-220 βαθμούς και ψήνουμε για 1,5 ώρα. 

6 peppers
2 courgettes
4 vine tomatoes
16 spoonfuls of boiled easy-cook rice
tomato passata
2 big onions
3 garlic cloves
200 gr. feta cheese
parsley
oregano
1 teaspoon sugar
olive oil
1 glass of water
salt & pepper
breadcrumbs or grated parmezan cheese

We wash and cut the top of the vegetables (like lids), and place them in a big  tray. Inside the empty vegetables we sprinkle salt, pepper, and sugar. In a bowl we mix the inside of the vine tomatoes, the boiled rice (estimate one spnf. of rice for every vegetable and a bit more), grated onions, garlic, chopped parsley, oregano, sugar, salt & pepper, olive oil, tomato passata, and a bit of water.

We fill each vegetables with the filling, and on top we sprinkle breadcrumbs or parmezan, olive oil and cover with the lids. We cut the potatoes and put them among the gemista, sprinkling salt and pepper over them. We pour the left-over of the filling on the gemista and the potatoes, along with olive oil, and a glass of water. We put the gemista in the pre-heated oven (200-220 degrees) for 1 hour and 30 minutes. 
  


No comments:

Post a Comment