Μια παραδοσιακή Ελληνική συνταγή που όλοι αγαπούν/ A traditional Greek recipe loved by all:
15 κουταλιες της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μισή κουταλιά της σούπας ξερή μαγιά
μισό κουταλάκι του γλυκού, αλάτι
περίπου 1,5 - 2 ποτήρια χλιαρό νερό
σιρόπι: 4 κουταλιές μέλι
1 κουταλιά νερό
κανέλλα
τριμμένα καρύδια
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι και ρίχνουμε το χλιαρό νερό ανακατεύοντας ώσπου να έχουμε έναν παχύρευστο χυλό (μπορεί να μην χρειαστεί να ρίξετε και τα δύο ποτήρια). Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό και όχι ζεστό γιατί θα κάψει την μαγιά και δεν θα φουσκώσει το μείγμα όσο χρειάζεται. Σκεπάζουμε την λεκάνη με μια βρεγμένη πετσέτα και την αφήνουμε σ' ένα ζεστό μέρος χωρίς να την κουνάμε, για μια περίπου ώρα.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μπόλικο ελαιόλαδο (ή ηλιέλαιο) και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
Βάζουμε την αριστερή μας παλάμη ανοικτή μέσα στο λεκανάκι με τον χυλό (αν είσαστε αριστερόχειρες βάζετε την δεξιά παλάμη) και παίρνουμε μέσα στην παλάμη μας όσο το δυνατόν περισσότερο χυλό μπορούμε. Μόλις την βγάλουμε την κλείνουμε απότομα. Την ώρα που σφίξαμε την παλάμη μας δημιουργείται ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρα ένα μπαλάκι ζύμης. Στο άλλο μας χέρι έχουμε ένα κουτάλι της σούπας. Mε αυτό και με γρήγορες αλλά προσεκτικές κινήσεις κόβουμε το μπαλάκι και το ρίχνουμε μέσα στο λάδι που καίει. Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες μέχρι να ροδίσουν, τοποθετώντας τους σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το λάδι από το τηγάνισμα. Βάζουμε σ' ένα κατσαρολάκι το μέλι με το νερό και ένα ξυλάκι κανέλλας και όταν πάρουν μερικές βράσεις το κατεβάζουμε από την φωτιά και το ξαφρίζουμε. Τοποθετούμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος τους λουκουμάδες, ρίχνουμε από πάνω το σιρόπι και πασπαλίζουμε με κανέλλα και τριμμένο καρύδι. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέλι, κανέλλα και άχνη ζάχαρη.
15 full spoons of plain flour
1/2 teaspoon of dry yeast
1/2 teaspoon of salt
1,5-2 glasses of lukewarm water
syrup: 4 spoonfuls of honey
1 spoonful of water
cinnamon
ground walnuts
In a bowl we put the flour, the yeast and the pinch of salt adding slowly the lukewarm water until we get a thick mixture (it might not be necessary to use 2 glasses of water). The water has to be lukewarm, not hot as it is going to affect the yeast and it won't be as puffy as it should. We cover the bowl with a wet tea-towel and we leave it in a warm place without shaking the mixture for approximately an hour.
We put plenty of olive oil (or sunflower oil)in a casserole and we let it get warm to hot.
We put our left open palm inside the mixture (if you are left-handed you use your right palm) and take a big amount, making sure to close it so that a runny ball of mixture pops out between the thumb and the index finger. Quickly we take this amount with the spoon we hold on our other hand and put it in the frying oil. We fry the loukoumades for a while up until they are golden and we place them on a plate with kitchen roll so that the excess oil is absorbed. For the syrup you put in another pan the honey, the water, and a cinnamon stick and let it boil for a while. We turn off the heat and remove the foam from the surface. We serve the loukoumades on a plate drizzled with the syrup, cinnamon and ground walnuts. Alternatively, you can just pour honey, cinnamon and icing sugar.
No comments:
Post a Comment