Pages

Translate

Thursday, December 12, 2013

Crostata di Ricotta/ Τάρτα με ρικότα από τη Νάπολη


pastry:
250 g. plain flour
pinch of salt
150 g. butter
1 egg yolk
2-3 tbsp. iced water
1 tsp vanilla essence
icing sugar for dusting

for the filling:
375 g. ricotta cheese
75 g. caster sugar
3 eggs, well-beaten
50 g. blanched almonds, finely chopped
75 g. chopped mixed peel
finely grated rind of 1/2 lemon
juice and finely grated rind of 1/2 orange
1/4 vanilla essence


Sift the flour and salt into a mixing bowl and rub in the butter until the mixture resembles fine breadcrumbs. Mix in the egg yolk and enough iced water and vanilla to form a soft dough. Knead lightly and leave to chill in the refrigerator for 30 minutes. Roll out the pastry to line a 20 cm flan ring/tray. Alternatively, you can place it in small individual flan rings (it is just more work for you but they make great individual tartlets-I always go for that option). Reserve the pastry trimmings.

Make the filling: rub the ricotta cheese through a sieve into a basin and then beat in the sugar. Gradually beat in the eggs, and then add the almonds, peel, lemon and orange rind and juice and the vanilla, beating well between each addition. 

Pour the ricotta filling into the prepared pastry case/cases and then smooth over the surface.

Roll out the reserved pastry trimmings and then using a fluted roller, cut into thin 1 cm wide strips. Arrange them in a criss-cross pattern over the top of the flan. Bake in the centre of a preheated oven at 180 degrees c. for 45-50 minutes, or until set and golden. Leave to cool and serve cold dusted with icing sugar or/and a scoop of vanilla ice-cream.

ζύμη:
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο αλάτι
150 γρ. βούτυρο
1 κρόκος αβγού
2-3 κουταλια παγωμένο νερό (από την κατάψυξη)
βανίλια
ζάχαρη άχνη για γαρνιτούρα

γέμιση:
375 γρ. τυρί ρικότα
75 γρ. ζάχαρη
3 αβγά καλά χτυπημένα
50 γρ. καβουρντισμένα αμύγδαλα σε πολύ μικρά κομματάκια
75 γρ. γλασσέ φρούτα σε μικρά κομματάκια
ξύσμα μισού λεμονιού
χυμός και ξύσμα μισού πορτοκαλιού
 βανίλια

Κοσκινίζω το αλεύρι και το αλάτι μέσα σε ένα μπωλ και ανακατεύω με το βούτυρο μέχρι η ζύμη να "τρίβεται". Προσθέτω τον κρόκο και το παγωμένο νερό και την βανίλια. Ζυμώνω και το βάζω στην κατάψυξη για 30 λεπτά. Απλώνω τη ζύμη πάνω σε λίγη ζάχαρη άχνη και στρώνω σε ένα ταψάκι τάρτας 20 εκ. (ή σε ατομικά σκεύη, έχει πιο πολλή δουλειά αλλά το προτιμώ). Φυλάω τα περισσεύματα από τη ζύμη.

Φτιάχνω τη γέμιση: "περνάω" τη ρικότα μέσα από ένα σουρωτήρι σε ένα μπωλ και προσθέτω ζάχαρη. Σταδιακά, προσθέτω τα αβγά, τα αμύγδαλα, τα γλασσέ, το ξύσμα λεμόνι, το ξύσμα και το χυμό πορτοκάλι, τη βανίλια. 

Αδειάζω τη γέμιση πάνω από την τάρτα-ζύμη. Η επιφάνεια πρέπει να είναι λεία.

Κόβω τη ζύμη που περίσσεψε σε λωρίδες 1 εκ. με το εργαλείο που κάνει κυματάκια. Τις βάζω σταυρωτά πάνω από τη γέμιση, στην επιφάνεια της τάρτας. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 β.Κ. για 45-50 λεπτά μέχρι να σφήξει και να χρυσίσει. Αφήνω να κρυώσει και σερβίρω με πασπαλισμένη άχνη ζάχαρη ή/και παγωτό βανίλια.



No comments:

Post a Comment